W imieniu Zarządu Stowarzyszenia Ekomena serdecznie zapraszam na Powitanie Jesieni 2024. Spotykamy się w dniu 29 września br. w stadninie Konika Polskiego Tabun Państwa Ireny i Sławomira Walczuków w Laskowcu (po sąsiedzku z „Poprawczakiem”). Dla chętnych wyjazd rowerami o godzinie 11 z Ostrołęki, spod „Pałacyku”, tak by dotrzeć na miejsce na godzinę 12.00, objeżdżając okolice. Wszystkich pozostałych zapraszamy na miejsce od 11.45.
W programie poza pieczeniem kiełbasek, ziemniaków i innych warzyw - do czego szczególnie będziemy zachęcać - konkurs Kiszony Ogórek, na najlepiej ukiszone ogórki, IV edycja.
Warunkiem uczestnictwa jest dostarczenie słoika z własnoręcznie ukiszonymi ogórkami o pojemności co najmniej 0,5 l, i polubienie profilu Ekomeny na FB.
Komisja oceniać będzie nie tylko smak, ale i walory estetyczne przedstawionych prac konkursowych. Nagrodzeni zostaną zwycięzcy konkursu w kategorii smak i walory estetyczne.
Zachęcamy do przybycia z dziećmi. Przyprowadźcie równie przyjaciół.
Ze względów organizacyjnych prosimy powiadomić nas o zamiarze wzięcia udziału w imprezie i przyprowadzenia ze sobą gości, do dnia 28 września br. telefonicznie lub SMS: 881 412 412.
Ramowy regulamin konkursu 4. Kiszony Ogórek
1. Konkurs odbędzie się podczas Powitania Jesieni 2024.
2. Do konkursu każdy uczestnik może przekazać dowolną ilość ogórków w słoikach o pojemności nie mniejszej jak 0,5 l. Prace konkursowe należy dostarczyć do godziny 12.00 przewodniczącemu jury, którym będzie jeden z członków zarządu stowarzyszenia.
3. Nagrodzonych zostanie trzech uczestników konkursu, których ogórki uzyskają największą, kolejną ilości punktów. W przypadku równej ilości punktów odbędzie się „dogrywka” w postaci oceny dokonanej przez osobę spoza jury, wskazaną przez przewodniczącego konkursu. Członkowie jury przyznawać będą każdej pracy konkursowej punkty w zakresie od 1 do 10.
4. Przewodniczący konkursu nie bierze udziału w konkursie. Przyjmuje słoiki z ogórkami, nadaje im numerację w kolejności dowolnej, by zapewnić anonimowość uczestników. Wyłania członków jury w ilości minimum 3 osób z uczestników biesiady, nie biorących udziału w konkursie. Następnie przygotowuje oznaczone numerami tacki z ogórkami do degustacji. Zbiera oceny dokonane przez członków jury, na koniec konkursu wraz z członkami jury zlicza głosy, ujawnia autorów najlepszych prac konkursowych i podaje wyniki końcowe do powszechnej wiadomości.
5. Podczas oficjalnego ogłoszenia zwycięzców konkursu wręczone zostaną nagrody.
6. O wszelkich innych sprawach, które mogą wyniknąć podczas konkursu decyduje przewodniczący konkursu w porozumieniu z członkami jury.